רכישת דירה בדיור מוגן
מוסדות לדיור מוגן מהווים מסגרת מגורים נפוצה עבור מבוגרים, בייחוד כאלה שרמת התפקוד שלהם גבוהה יחסית.
יש אופנים שונים בם אפשר להתגורר מבחינת אופני התשלום במוסדות לדיור מוגן, כאשר בדרך כלל חותמים על הסכם לפרק זמן מסוים (מספר חודשים או מספר שונים) ועומדים בהסדר התשלומים – דמי שכירות חודשיים, פיקדון חלקי או פיקדון מלא.
המאמר הנוכחי מתייחס לתרחיש שלא נפוץ מדי בישראל, אך עדיין אפשרי: המצב בו מעוניינים לרכוש דירה במוסד לדיור מוגן, מה שנעשה בדרך כלל לאחר מגורים של מספר שנים בו. אז איך בדיוק קונים דירה ממוסד לדיור מוגן? ומהם היתרונות והחסרונות של כך? המאמר הנוכחי מספק את התשובות לשאלות אלה ואחרות.
רכישת דירה לכל דבר ועניין (אבל גם כמה הבדלים חשובים)
רכישת דירה במוסד לדיור מוגן שונה במהות שלה מאשר רכישת דירה במבנים אחרים, אך כוללת מספר נקודות שוני חשובות מאד. גם במקרה הזה מדובר בדירה אשר תעבור לשימושו ותהיה בבעלותו של האדם הרוכש אותה עם השלמת התהליך (אם כי כן יש הבדל חשוב ביחס לעסקאות "רגילות", אליו נתייחס בהמשך).
מה שקריטי לא פחות להבין הוא שהרכישה לא מאפשרת לקשיש זכות על הנכס כל חייו, ובטח ובטח שלא לאחר מותו. כשהוא יוצא מהמוסד לדיור מוגן, או חלילה נפטר, הבעלות על הדירה עלול להיגזל ממנו – בתמורה לכך מתקבל החזר כספי על הסכום ששולם.
רוב הדירות שיירכשו הן בני שני חדרים ומעלה, כשהעלות שלהן משתנה כמובן במאפייני המוסד הגריאטרי והדירה גם יחד. הצפי הוא לתשלום של כמה מאות אלפי שקלים, או אפילו למעלה ממיליון שקלים במוסדות היקרים והמפוארים יותר של דיור מוגן.
על רקע סכומי הכסף הגבוהים שמונחים כאן על כף המאזניים, נדרש לשאול כיצד יוכל האדם המבוגר לממן את הרכישה – מה שלא מובן מאליו בשנים בהן הוא כבר לא נמצא בתוך מעגל התעסוקה. יש מספר פתרונות: האדם יכול להשתמש בחסכונות או בכספי הפנסיה לצורך הרכישה, או להיעזר בבני המשפחה שלו. אופציה אחרת שנחשבת לנפוצה בקרב בני גיל הזהב היא משכנתא הפוכה, כלומר, מצב בו מעבירים את נכס המגורים של האדם לחזקת הבנק ומקבלים בתמורה סכום כסף אותו ניתן לנצל לכל מטרה, כולל לרכישת דירה במוסד לדיור מוגן.
שימו לב: יש עדיין צורך בתשלומים חודשיים
כאשר אנחנו רוכשים נכס ומקבלים עליו בעלות, אין צורך ברוב המקרים בתשלום נוסף ובטח שלא בתשלום חודשי (כי אחרת, למה בכלל רכשנו אותו מלכתחילה?). במקרה של דירה במוסד לדיור מוגן, התמונה מעט שונה. הסיבה לכך, שלא צריכה להפתיע את מי שמכיר מישהו שהתגורר במוסד גריאטרי כזה, היא שעדיין צריך להתחשב בכך שהדירה מהווה חלק ממוסד שמצריך עלויות שוטפות. במילים אחרות: את דמי האחזקה החודשיים צריך לשלם למוסד לדיור מוגן גם לאחר רכישת הדירה, ולו מכיוון שפעולות דוגמת אבטחה או אפילו ניקיון ממשיכות להתבצע כל העת.
כתוצאה מכך חשוב מאד להעריך מראש מה צפויות להיות העלויות האלה, ולבחון את כדאיות הרכישה גם על פיהן. אם משקיעים סכום כסף נכבד ברכישת דירה במוסד לדיור מוגן, אבל עדיין נדרשים לשלם בכל חודש הון תועפות על הדירה, יכול להיות שכדאיות העסקה תרד פלאים. סוגיה אחרת שחייבים להתחשב בה היא שהזכות על הדירה היא לא נצחית, כאמור, מה שמצמצם במידה לא מבוטלת את רשימת היתרונות שלה. כל אלה מסבירים מדוע רכישת דירה לדיור מוגן היא נדירה יחסית בנוף הישראלי.
אולי יעניין אותך גם: