בחירת דיור מוגן שמתאים לצרכים האישיים של המבוגר
ההחלטה לשכן אדם מבוגר הקרוב לנו במוסד לדיור מוגן צפויה להשפיע בצורה ניכרת הן על הקשיש והן על משפחתו. נקודת הפתיחה של מוסדות לדיור מוגן מצוינת, כאשר הם מציעים ברובם את כל הדרוש לאיכות חיים גבוהה, שירותים שונים המותאמים לקשיש, סביבה תומכת וכמובן שגם השגחה סביב השעון.
אלא שבתחום הזה יש פער עצום בין המוסדות הגריאטריים השונים, ומכאן שצריך להשקיע מאמצים ראויים בבחירה הנכונה של מוסד לדיור מוגן. על אילו פרמטרים חשוב להתבונן?
שאלת הרישיון
עוד לפני שנכנסים לעובי הקורה ובוחנים את המאפיינים של המוסד לדיור מוגן, חשוב מאד לוודא שהוא יהיה מוסד בטוח באמת עבור הקשישים. במקרה של בתי אבות, דבר ידוע הוא שחשוב לוודא שהם פועל תחת רישיון מלא – ולא, זה ממש לא מובן מאליו במציאות הנוכחית.
הרישיון הרלוונטי הוא של משרד הבריאות ומשרד הרווחה. מוסדות לדיור מוגן לא נמצאים תחת פיקוח, כך שאת ההחלטה אתם צריכים לקחת בעצמכם על פי ההתרשמות שלכם מהביקור בו, שיחות עם הדיירים ועם הצוות המקצועי ועוד.
התאמה לצרכי הקשיש
המוסדות השונים לדיור מוגן נבדלים ביניהם בלא מעט פרמטרים המגדירים למעשה את מרקם החיים בהם. חשוב לראות מהם תנאי המגורים במוסדות אלה, כשברוב המקרים כאמור מדובר על איכות חיים גבוהה בהחלט. יש לבחון את החדרים, את התשתיות הנמצאות בהם (מקלחת, טלוויזיה, טלפון וכן הלאה) ולראות האם הם מתאימים לקשיש: אם הוא מעוניין להתגורר לבד, חשוב לראות האם המוסד הגריאטרי האמור מאפשר זאת. דוגמא נוספת היא זוג קשישים שמעוניין להתגורר יחדיו, מה שצריך לקבל מענה במסגרת המוסד לדיור מוגן אותו הם בוחרים.
סקירה חיונית צריכה להיות של השירותים הניתנים במוסד לדיור מוגן, מתוך מטרה שהם לא רק יהיו המקיפים ביותר שיש – אלא גם יתאימו כמו כפפה ליד לצרכים של הקשיש. חשוב לבחון מה המענה שמעניק המוסד לדיור מוגן מבחינה רפואית, סיעודית (למרות שהסיוע לרוב הוא מינימלי מהבחינה הזו), סוציאלית אך גם חברתית ותרבותית. המטרה היא לספק לקשיש סביבה מוגנת בה הוא ישמח לשהות, עם פעילויות מגוונות לשעות הפנאי.
תנאי התשלום
חסם מרכזי שמפריד בין משפחות שונות לבין שיכון האדם היקר להן במוסדות דיור מוגן הוא ההיבט הכספי, כאשר חלק מהמוסדות גובים תנאי תשלום גבוהים שלא בהכרח פשוט לעמוד בהם. אם בוחנים מספר מוסדות לדיור מוגן סביר להניח שמבחינים בפערים משמעותיים ביניהם מבחינה כספית – אפשר להכניס את ההיבט הכלכלי לתוך המשוואה אך לא להתבונן עליו בלבד.
בנוסף לכך, חשוב לבחון את צורת התשלום בה דוגל המוסד לדיור מוגן, במטרה כמובן לאפשר תשלום שיהיה נוח לעמוד בו. מסלול של דמי כניסה או דמי פיקדון, דמי אחזקה חודשיים, ערבויות שנדרש להעביר וכן הלאה – כולם צריכים להילקח בחשבון במעמד הבחירה של המוסד הגריאטרי. מכיוון שתמיד תיתכן חוסר התאמה של הקשיש למוסד, אפשר להעדיף מוסדות שמעניקים תקופת ניסיון ותנאים הוגנים מבחינת עזיבת הקשיש את המוסד.
שאלת המיקום
כאשר בוחרים מוסד לדיור מוגן חייבים להתבונן על המיקום הספציפי שלו. יש לכך כמה היבטים: דבר ראשון, המוסד צריך להיות ממוקם באזור נגיש, שיספק מענה נוח מהבחינה הזו עבור הקשיש. חשוב לזכור שקשישים הנמצאים במוסדות לדיור מוגן הם לרוב ברמת תפקוד שמאפשרת להם להתנהל באופן עצמאי ואפילו לצאת מהמוסד למספר שעות כשהם מעוניינים בכך: מוסד דיור מוגן הנמצא באזור מרכזי ובסמוך לתחנות תחבורה ציבורית יכול לכן לקבל עדיפות.
המיקום צריך להיבחן גם מנקודת המבט של משפחת הקשיש, כשמומלץ לבחור במוסד גריאטרי הנמצא קרוב אל בני המשפחה. המטרה היא לא להרחיק את הקשיש יותר מדי מהסביבה המוכרת שלו ולהקל על ביקורים של בני המשפחה בבית החדש שלו.