דף הבית » משכנתא הפוכה

משכנתא הפוכה

משכנתא הפוכהזה כבר שנים רבות מעדיפים הקשישים לבחור בדיור מוגן כפתרון מגורים נוח. בשונה מבתי אבות, דיור מוגן הינו מסגרת מגורים המאפשרות לקשישים לחיות באופן עצמאי בדירה קטנה המותאמת לצרכיהם.

הדירה הנוחה, מרוהטת ומצוידת בהתאם לצרכיהם של הקשישים. במסגרת הדיור המוגן, נהנים הקשישים גם מתנאי מגורים נוחים, וגם מחוגים, סדנאות וחיי חברה פעילים בקרב קשישים בני גילם.

לא בכדי מעדיפים קשישים רבים דווקא באופציה של דיור מוגן, פתרון זה מאפשר להם לנהל אורח חיים עצמאי, תוך שהם מקבלים מערכת שירותים משגיחה ומטפלת, בטוחה ומגוונת.

מסלולי תשלום עבור דיור מוגן דורשים מן השוהים בו לשלם תשלום חודשי בעלות גבוהה יחסית לפתרונות הדיור האחרים. מלבד התשלום החודשי, צריכים השוהים לשלם תוספת עבור שירותים נלווים ולהשאיר סכום פיקדון גבוה עם כניסתם לדירה. סכום פיקדון זה, מוחזר לקשישים או בני משפחתם בתוספת אחוז שחיקה מסוים.

משכנתא הפוכה לדיור מוגן

העלויות הנלוות לשהייה בדיור מוגן, מאלצות קשישים רבים לחפש מקורות מימון נוספים, על מנת להקל על קשישים אלו, אשר לעיתים כל שיש בידם הם הבטחת הכנסה או תשלומי פנסיה, נוצר הפתרון של משכנתא הפוכה.

משכנתא הפוכה היא בעצם הלוואה שמטרתה לסייע לקשישים לחיות בנוחות פיננסית. את הלוואת המשכנתא ההפוכה ניתן לקבל לכל צורך, אך לרוב משתמשים בה לצורך שהייה בדיור מוגן או בית אבות.

משכנתא הפוכה

לפי התנאים המקובלים כיום, משכנתא הפוכה היא הלוואה הניתנת לבני 60 פלוס, המחזיקים בידם דירה אשר שוויה עומד על מעל 125,000$ (סכום זה משתנה מעת לעת ומבנק לבנק).

באמצעות המשכנתא ההפוכה, מקבל הקשיש הלוואה ששווייה עד 40% מערך הנכס. סכום ההלוואה נקבע לפי ערך הדירה ולפי גיל הקשיש. את ההלוואה ניתן לקבל בתשלום אחד חד פעמי, או בתשלומים חודשיים אשר ניתנים כל עוד הקשיש מחזיק בנכס.

בשונה ממשכנתא רגילה, משכנתא הפוכה מוחזרת רק כאשר הקשיש נפטר או מפסיק להתגורר בנכס עקב מעבר למסגרת מגורים אחרת. את המשכנתא ההפוכה מחזירים על ידי מכירת הדירה והחזרת שווי ההלוואה לבנק. לפיכך, אין צורך בהחזרת ההלוואה מדי חודש בחודשו, או החזרת הקרן, הריבית או כל תשלום אחר השייך להלוואה זו.

בעת לקיחת משכנתא הפוכה אין צורך בנוכחות ערבים, ברמת הכנסה מסוימת או בביטחונות כלשהם, מלבד הדירה עצמה, לפיכך, הדירה היא המשמשת כעירבון להחזרת ההלוואה.

בעת הגעת מועד החזרת ההלוואה, על משפחת הקשיש להחזירה, במידה ואין ידה משגת, הדירה נמכרת, שווי ההלוואה מועבר לבנק ויתרת הסכום מועבר לבני המשפחה. עד לרגע מכירת הדירה, הבעלות על הדירה נשארת אצל הקשיש בלבד והיא אינה מועברת לידי הבנק, כך שהדיירים הם האחראיים על אחזקת ותחזוקת הדירה.

משכנתא הפוכה לדיור מוגן – יתרונות

  • משכנתא הפוכה אינה פוגעת בזכויותיו של הקשיש לקבלת הטבות ממשרד הרווחה או הביטוח הלאומי
  • משכנתא הפוכה מבטיחה כי הקשיש יוכל ליהנות מאורח חיים טוב כפי שהורגל, ואף יותר מזה.
  • ניתן לבחור באיזו צורה לקבל את הכסף, תשלום חודשי קבוע, סכום חד פעמי או שילוב של אפשרויות אלו
  • לעולם הקשיש לא יהיה חייב יותר משווי הבית, כך שמובטח כי המשכנתא תוחזר במלואה והקשיש לא יישא בחובות כלשהם
  • הבעלות על הבית נשארת תמיד ברשות הקשיש

משכנתא הפוכה לדיור מוגן – חסרונות

  • מלבד הריבית המצורפת לסכום ההלוואה, בעת לקיחת משכנתא הפוכה יש צורך לשלם על הוצאות נוספות כגון: עלות פתיחת תיק, שירותיו של עורך דין, דמי שירות, שמאות ועוד.
  • כאשר הקשיש עובר לדיור מוגן ובעצם ממשכן את דירתו לצורך קבלת משכנתא הפוכה, הוא עלול להגיע למצב בו לא תהיה באפשרותו לסייע לילדיו או נכדיו בעת צורך כספי.
  • משכנתא הפוכה נושאת ריבית גבוהה יחסית, ריבית הפוגעת ברווח על הנכס לו היו מוכרים אותו מבלי לקחת משכנתא
  • מכיוון שהבעלות על הדירה נשארת בידי הקשיש, הוא מחויב בתשלום הוצאות שוטפות כמו ארנונה ומיסים, הוצאות אשר עלולות להעמיס עליו.

לסיכום, על מנת להשתמש באופן מושכל במשכנתא הפוכה לצורך דיור מוגן, מומלץ לבחון מול הדיור המוגן מהם תנאי התשלום החודשיים ולהתאים אותם לאופן קבלת ההלוואה מהבנק, בצורה כזו, ההשקעה תיעשה בתבונה ולא יהיה פיתוי להשתמש בסכום ההלוואה (במידה וניתן בפעם אחת) לצרכים אחרים.

להרחבה על מונחים נוספים בתחום הדיור המוגן: דיור מוגן- מילון מונחים.

 

אולי יעניין אותך גם:

מה הם ההבדלים המהותיים בין בית אבות לבין דיור מוגן?

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715449

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר